Het enneagram

Het enneagram is het meest bekend als persoonlijkheidstypologie, maar het symbool bevat vele lagen en modellen

Het enneagram is ook een rad van gedrag wat laat zien welke drijfveren, emoties en overtuigingen er achter je gedrag zitten.

Het enneagram is ook een procesmodel wat laat zien hoe processen verlopen, welke stappen nodig zijn en waar de blokkades en aandachtspunten zitten.

Het enneagram is ook de weg naar vrijheid, een model wat de ontwikkelthema's van kinderen tot hun 21e jaar laat zien, maar wat je ook de mogelijkheid geeft om op latere leeftijd blokkades in je ontwikkeling te herstellen.

Het enneagram is ook een transformatiemodel, een model waarmee je zowel individuen als teams kunt transformeren om krachtig en succesvol te zijn.

Pscyhologie meets spirituatliteit

Een van de diepzinnige lessen van het enneagram is dat psychologische integratie en spirituele realisatie hand in hand gaan. Zonder spiritualiteit kan psychologie ons niet werkelijk vrijmaken of ons naar onze diepste waarheden over onszelf leiden, en zonder psychologie kan spiritualiteit tot grootheidswaan, illusies en vluchten uit de realiteit leiden. Daarom werk ik graag met het enneagram, het brengt bezieling en de praktijk van alledag samen.

Persoonlijkheidstypologie

Het Enneagram van de persoonlijkheidstypen is een psychologisch model dat in Amerika veel gebruikt wordt in het onderwijs en het bedrijfsleven. Het model heeft een mystieke achtergrond gecombineerd met moderne psychologische inzichten. Het is een zogenaamde universele wijsheid die voor mensen vanuit alle culturen en religies herkenbaar is. De negen typen staan voor de 9 energieën die er zijn in het universum en om je optimaal te ontwikkelen kun je eraan werken om de 9 typen te integreren in jezelf. Het enneagram is van grote waarde voor zelfkennis en om gemeenschappelijkheid en compassie in de wereld te creëren.

Het Enneagram is een heel krachtig, maar tegelijkertijd ook een toegankelijk en leuk model om mee te werken.

  • Het geeft heel snel op een diep niveau inzicht in de onbewuste motivatie voor gedrag. Je komt erachter waarom je vaak hetzelfde gedrag vertoont en waarom je dat moeilijk kunt veranderen.
  • Het geeft je inzicht in je persoonlijkheid en welke aspecten je verder kunt ontwikkelen om te groeien.
  • Het geeft je een beter begrip van anderen waardoor je meer verbinding, een betere communicatie en samenwerking kunt ervaren.