Meer lezen over Coachen op loslaten

Herontdekken natuurlijk vermogen om los te laten

Vaak houden we negatieve gedachten en gevoelens in stand door hiervoor te vluchten, bijvoorbeeld door afleiding te zoeken of ze weg te stoppen. De Sedona Methode brengt je op een vriendelijke manier weer terug naar de natuurlijke manier van werkelijk loslaten. Die mogelijkheid tot loslaten hebben we allemaal in ons, we hebben het alleen afgeleerd.

 

Begeleid je klant naar meer ontspanning en helderheid

De Sedona methode bevat een aantal technieken waarmee je de aandacht van je klant kan vergroten over wat deze van binnen en in het moment voelt, om geleidelijk aan toe te werken naar het loslaten van die gevoelens en gedachten. Door vragen te stellen, stimuleer je iemands natuurlijke vermogen om los te laten.

 

Dieper loslaten

Binnen de methode is het mogelijk om je verder te verdiepen en nog meer te leren loslaten. De serie basisvragen kun je aanvullen met een aantal technieken om te zoeken naar onderliggende behoeften die een gedachte, gevoel of patroon in stand houden. Je kunt weerstand blootleggen, identificatie met het probleem zichtbaar maken, conflicterende gedachten of gevoelens bij elkaar brengen of de kern van een probleem ontdekken. Als er de juiste bewustwording is, komt er beweging.

 

Riders of the storm

De uitwerking van de Sedona methode is vergelijkbaar met het beoefenen mindfulness en meditatie. Bij deze technieken gaat het om waarnemen tot de storm vanzelf zakt en ze vragen veel oefening en doorzettingsvermogen. Bij Sedona gaat het ook om waarnemen, maar in de methode begeleid je je klant stapje voor stapje door de storm. Daarom is deze tool makkelijker en toegankelijker voor meer mensen en is de methode met een aantal verschillende technieken heel waardevol als begeleidingsinstrument.

 

Waarom werkt de Sedona methode?

Door de serie vragen te stellen komt er meer bewustwording en een natuurlijke beweging tot verwerken wordt hiermee in gang gezet. De klant vlucht niet langer of stopt het niet weg, hij is open en eerlijk naar zichzelf ten aanzien van een bepaalde problematiek. Ook helpt het je klant om in het moment te zijn. Niet het antwoord op de vragen zijn uiteindelijk van belang, maar de vragen zelf die je klant tot een ‘ja’ of ‘nee’ brengen. Het gaat er bij deze methode om dat je klant ervaart wat de vragen – door ze aan jezelf te (durven) stellen – met hem doen. Iets toelaten is de eerste stap naar herstel.

 

De Sedona methode is ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht in Amerika. De onderzoekers concludeerden: The Sedona Method is an outstanding technique “for its simplicity, efficiency, absence of questionable concepts and rapidity of observable results.” De resultaten van de proefpersonen waren fysiek duidelijk meetbaar, na een korte beoefening van de methode daalde de hartslag, bloeddruk en spierspanning significant.

 

Samengaan met andere methodes en technieken

De Sedona methode combineert goed met andere disciplines, het is makkelijk toepasbaar en heeft een versterkend effect. Het is de ervaring dat als je klant mediteert of mindfulness beoefent de Sedona methode de beoefening van je klant verbetert. En als je als coach graag werkt met EMDR of IEMT is de Sedona methode ook heel mooi te combineren hiermee en worden de resultaten van EMDR/IEMT nog beter.

 

Geschiedenis
Er was in 1952 een pionier die de helende kracht van loslaten spontaan in zichzelf ontdekte. De fysicus en ingenieur Lester Levenson werd op zijn 42ste na een tweede hartaanval door zijn behandelende artsen naar huis gestuurd om daar te sterven. Maar eenmaal thuis deed hij een opmerkelijke ontdekking. Hij had zich neergelegd bij de mededeling van zijn cardioloog dat hij nog slechts enkele weken te leven had. Er waren immers in 1952 geen hightech dotterbehandelingen of by-pass operaties. Hij besloot om in de dagen die hem nog restten, zich bezig te houden met de vraag: Wie ben ik? En wat is geluk? Terwijl hij deze vragen onderzocht, liet hij, alles wat hij niet was, los. Wat overbleef was de achtergrond-stilte waarin al zijn gevoelens en gedachten verschenen en ook weer verdwenen.

Behalve het hartinfarct leed hij ook aan maagzweren, hoge bloeddruk, allergieën, diverticulitis, migraine, burn-out en zwaarmoedigheid. Hij genas echter volledig van al zijn lichamelijke kwalen en ook zijn depressies verdwenen. Heel opmerkelijk want voor de behandeling van die depressies was hij vier jaar lang in psychoanalyse geweest bij een collega van Sigmund Freud (die na vier jaar had gezegd dat hij een hopeloos geval was).

Hij leefde daarna nog 42 jaar in volkomen geestelijke vrijheid. En in die tijd deelde hij zijn ontdekking met iedereen die daar open voor stond. Later verhuisde hij van Manhattan, New York naar Sedona, (in de staat Arizona) en werd zijn unieke ontdekking van het “innerlijk loslaten” “De Sedona Methode” genoemd.